Gasztronómia

Gasztronómia

 

A magyar konyha megértéséhez egy kicsi t vissza kell mennünk a múltba.

A mai magyar konyha a régi ázsia komponensek szintézise, amely elvegyül német, olasz és szláv elemekkel.

Joggal nevezhetnénk a kontinens pontjainak összeolvadásainak is, de eredendően a magyarok konyhája.

A mai magyar konyhát jelemzi a regionális változatosság is – mindegyik része izgalmat rejthet a gasztró érdeklődésű utazó számára.

Csak vegyük példának az Alföld északi részét, ahonnan a leghiresebb ételünk származik, a Gulyásleves, amelyet eredetileg a helyi gulyások alkottak meg.

Ennek a régiónak a „találmánya” a Hortobágyi palacsinta, egy palacsintába töltött pörkölt, amely manapság közkedvelt előétel. Vagy a Slambuc, a pásztorok kedvenc étele, amelyet bográcsban főztek krumpliból,tésztából és szalonnából. Itt teremnek az ország hires szilvái (Szatmár ) és almái (Szabolcs), amely bőven szolgáltatja az alapanyagokat a jóizű pálinkákhoz.

A leghiresebb pálinka barackból készül és Kecskemét szülötte.

Az Alföld déli részéből származnak  hires zöldségek mint például a  piros paprika (Szeged), a hagyma (Makó), a zöld paprika (Szentes) és a fokhagyma (Bátya).

A kolbászok és szalámik hires városai Gyula és Békéscsaba, és ezek a termékek nem hiányozhatnak a külföldi vendégek szuvenirjai közül sem.

A magyarok igazik leves-imádók. Egy finom tyúkhúsleves mindig része egy rendes vasárnapi ebédnek, és ennek a levesnek sok változata ismert.

A magyarok édesszájúak, igy nincs hiány édes finomságokból sem.

A Somlói Galuska az egyik leghiresebb desszert, amely csokoládéval töltött lágy piskótából áll, amelyet tejszinhabbal tálalnak, és minden magyar étterem étlapján megtalálható.